Polar

Tyskland/USA 2019. Regi: Jonas Åkerlund. Skådespelare: Mads Mikkelsen, Vanessa Hudgens, Matt Lucas. Längd: 1.58. Premiär på Netflix: 2019-01-25.

År 2018 spenderade Netflix 19–20 miljarder dollar på film- och tv-serieproduktioner. Det här året väntas siffran stiga betydligt, och siktet tycks inställt på att fylla utbudet enbart med produktioner gjorda för strömningstjänsten. Med filmer som The Other Side of the Wind och Roma har man vunnit konstnärlig prestige, men att döma av förra veckans premiärfilm Close och den nu aktuella Polar kan vi också vänta oss mycket fyllnadsmaterial.

Polar, i regi av Jonas Åkerlund, är ett uppkok av gamla direkt-till-video-actionklichéer för grabbarnas fyllekväll i pojkrummet. Mads Mikkelsen spelar superyrkesmördaren Duncan ”The Black Kaiser” Vizla, som aldrig missar ett skott (kastad yxa etcetera) eller försummar ett maratonknull med ett storbystat hondjur som råkar ha vägarna förbi hans säng.

Enda svaga punkten är hans faderliga omtanke om grannflickan Camille (Vanessa Hudgens), en renhjärtad och blyg viol hämtad från en gammal Disneyfilm som givetvis kidnappas av filmens groteska skurk Mr. Blut (Matt Lucas). Det som följer enligt ultravåldslogiken från femtioelva andra och påhittigare pulp-filmer är ett potpurri på tortyrporr och löpandebandsslakt. Möjligen är Victor Santos serieromanförlaga roligare.

© Michael Tapper, 2019. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2019-01-25.