Men in Black International

USA 2019. Regi: F Gary Gray. Medverkande: Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Emma Thompson, Liam Neeson, Rebecca Ferguson. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.55.

Liksom de senaste GODZILLA– och X-MEN-filmerna är rebooten Men in Black International hundra procent varumärke och noll procent lustfylld kreativitet. Budgeten flyger i lyxklass, eftertexterna bågnar av talang och de digitala effekterna är vässade. Men här finns inte en berättelse värd namnet, inte ett inspirerat ögonblick och i det här fallet inte en glimt av humor. Filmen är så stendöd att den redan på idéstadiet föddes som fossil.

Stjärnskottet Tessa Thompson spelar nyblivna agent T, ung woman in black bland köttmassan av män och partner till veteranen H (Chris Hemsworth). I James Bond-stil turnerar de till diverse turistattraktioner för att konfrontera utomjordingar på jakt efter ett supervapen. En resekatalogbläddring lika färglös som handlingen är torftig.

När Liam Neeson dyker upp som MiB-bossen High T försöker jag roa mig med att tänka på den briljanta scenen i komediserien Life’s Too Short (2011), där han försöker sälja in en usel sketch om aids med argumentet ”I’m a very funny guy!” Hopplöst. Filmens irriterande likgiltighet pockar oavbrutet på förstärkningsord till tråkig: Mördande. Förargelseväckande. Kriminellt.

Inga ord i världen kan dock göra rättvisa åt filmens stötande oförmåga att tillfredsställa ens det anspråkslösaste krav på underhållning.

© Michael Tapper, 2019. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2019-06-14.