Villa 69

villa 69 posterEgypten/Förenade Arabemiraten 2013. Regi Ayten Amin. Skådespelare: Khaled Abol Naga, Lebleba (artistnamn för Ninotchka Kupelian), Arwa Gouda, Omar El Ghandour. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.53.

När det för en gångs skull kommer en egyptisk film till svenska biografer, dessutom av en nybakad kvinnlig regissör och med två av landets största stjärnor i huvudrollerna, borde man ropa: ”Äntligen!” Tyvärr är det omöjligt inför en så pass  konstnärligt platt film som Villa 69.

Khaled Abol Naga, senast på svensk bio i palestinska I krypskyttens skugga, spelar dödssjuke arkitekten Hussein, som dragit sig tillbaka till sin villa vid Nilens strand. Ensamheten varar dock inte särskilt länge eftersom han våldgästas av systern Nadra (Lebleba) med chaufför, hushållerska och sonsonen Seif (Omar El Ghandour) i släptåg.

Minnen och nutid blandas, ålderdom och ungdom krockar, men utan dramatisk nerv eftersom alla konflikter snabbt kvävs under ett tjockt lager sockersentimentalitet. Här finns också ett akut trovärdighetsproblem då 50-årige Naga ser osedvanligt vital ut för att vara döende och alltför ung för att vara jämnårig med den drygt tjugo år äldre Lebleba.

Mest besvärande är emellertid den påtagligt ostrukturerade och segdragna berättelsen. Många och långa är de dröjande bilder som varken lägger något till handlingen eller fördjupar de schablonmässiga personporträtten: Hussein som surgubben med ett hjärta av guld, Seif som störiga men gulliga emo-tonåringen etcetera. Det svajiga kameraarbetet drar ytterligare ner intrycket.

© Michael Tapper, 2016. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2016-04-22.

villa 69-1