By the Sea

by_the_seaUSA 2015. Regi Angelina Jolie Pitt. Skådespelare: Brad Pitt, Angelina Jolie Pitt, Mélanie Laurent, Melvil Poupaud. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.02.

Vi semestrar med makarna Jolie Pitt vid Medelhavet i något som ska se ut som en europeisk konstfilm kring 1970. Formellt handlar storyn om två slocknade New York-celebriteter, dansösen Vanessa och författaren Roland. Men liksom i Kubrick-Cruise-Kidmans Eyes Wide Shut leker man med biografiska paralleller.

Konstnärligt är filmen emellertid inte djupsinnigare än en skvallertidning, och dessutom levererar den knappast något värt att skvallra om. Roland ägnar sig åt att supa, Vanessa åt att vegetera. De kan varken prata eller knulla, bara posera.

Efter nästan en timme hyr ett nygift par rummet bredvid och håller live-show för de smygtittande och livströtta medelåldringarna. Är man fortfarande vaken tänds kanske hoppet om ett drama modell Polanskis Bitter Moon. Det kväver dock filmen med dramatisk håglöshet.

Producenten-regissören-manusförfattaren-stjärnan Angelina Jolie Pitts By the Sea är en film som går i beige. I dekorer och kläder, men också i det mentala landskapet. Steril popkitsch av samma märke som låten som strömmar ur bilradion när paret glider ner mot den pittoreska kustbyn i sin chica Citroën-sportbil:  ”Jane B.” av och med Jane Birkin och Serge Gainsbourg.

I marginalen gör Niels Arestrup mycket av sin biroll som åldrad kaféägare med bittra minnen. Tyvärr handlar filmen inte om honom.

© Michael Tapper, 2015. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2015-11-12.