One Chance

one_chance_ver2Storbritannien/USA 2013. Regi David Frankel. Skådespelare: James Corden, Julie Walters, Alexandra Roach, Mackenzie Crook. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.43.

År 2007 slog tenoren Paul Potts igenom i TV-showen Britain’s Got Talent med arian ”Nessun dorma” ur Puccinis opera Turandot. Några år och över 100 miljoner klick på YouTube senare har det inte oväntat blivit film om den mobbade förloraren som reser sig på nio och tar världen med storm. Ja, också häftar man på en dos romantisk komedi, förstås. Titeln är hämtad från Potts’ debutplatta.

Komikern och skådespelaren James Corden har i titelrollen en vinnande naiv uppsyn och en komisk tajming som gör den här flabbsnyftaren något sånär uthärdlig. Till sin hjälp har han Alexandra Roach som sin nätdejtade supporter. Om något är det deras trevande romans som vinner mot alla klichéodds.

Storyn, däremot, ser ut att ha kläckts av någon dammig hålkortsmaskin på autopilot. Förutsägbar är bara första stanshålet i det programmatiskt skrivna manuset. Och mittpartiet är ren utfyllnad.

Då använder regissören David Frankel (Djävulen bär Prada) Potts’ italienska operautbildning som ursäkt för att stapla vykortsbilder av redan sönderfotograferade turistfällor i Venedig, (minns den förskräckliga The Tourist, 2010). Man drar nästan en suck av lättnad när utbildningen ändar i förskräckelse och Potts får lomma hem till hopplöshetens Port Talbot, Wales, för en ny drabbning med självtvivlet och häcklarna.

© Michael Tapper, 2014 Sydsvenska Dagbladet 2014-02-21.