Foodies

foodiesSverige 2014. Regi: Thomas Jackson, Charlotte Landelius, Henrik Stockare. Medverkande: Andy Hayler, Katie Keiko, Aiste Miseviciute, Perm Paitawyat, Steven Plotnicki. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.35.

En före detta skivbolagsdirektör (Steven Plotnicki), en fotomodell (Aiste Miseviciute), en bortskämd son till en thailändsk guldhandlare (Perm Paitawyat), en pensionerad datorprogramutvecklare för oljeindustrin (Andy Hayler) och en ung kontorsarbetare från Hong Kong (Katie Keiko) spenderar det mesta av sina pengar på restaurangbesök. De är ”foodies”, matbloggare, som följs av hundratusentals läsare vardera och som är på väg att konkurrera ut Guide Michelins ställning som global restaurangbibel.

Ingen av dem har några särskilda kunskaper om matlagningskonst, men få kockar på de en- eller flerstjärniga ställen som får besök av dem vågar ens andas ett ord av kritik. I stället uppvaktar de våra ”foodies”, behandlar dem som kungligheter. Den löjliga rövslickarcirkusen är ännu ett tecken på dagens flacka, anti-intellektuella och populistiska mediekultur, dominerad av folk som är kända för att vara kända, inte för att kunna något väsentligt.

Filmmakarna ställer några halvhjärtade frågor om de moraliska och miljömässiga problemen med att åka världen kring för att äta dyrt och möts med pliktskyldiga svar och allmän likgiltighet. Sedan lutar man sig bekvämt tillbaka i lättsam gemenskap inför föregivet spännande kittlingar som jakten på en sushibar gömd i ett parkeringshus. Eller efterrätten ”Sex on the Beach”, komponerad av plommonmos som underlag för sanden av kryddade kaksmulor med en gelatinkondom med några droppar kondenserad mjölk ovanpå.

Odyssén i det kulinariska sagolandet lockar inte till några formellt djärva grepp. Foodies stannar vid ett slätstruket konventionellt dokumentärfilmsformat, uttänjd till långfilmslängd av transportsträckor och annat fyllnadsmaterial. Materialet håller på sin höjd för någon timmes tv-program, knappast mer.

© Michael Tapper, 2014. Sydsvenska Dagbladet 2014-05-23.