Dracula Untold

dracula_untoldUSA 2014. Regi: Gary Shore. Skådespelare: Luke Evans, Sarah Gadon, Dominic Cooper, Charles Dance. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.33.

Vlad III fick öknamnet ”Tepes”, ”pålspetsaren”, efter avrättningsmetoden han använde på turkiska krigsfångar, tyska invandrare och politiska opponenter i landet han regerade på 1400-talet: Valakiet. Tyvärr handlar inte filmen om honom, utan om en historierevisionistisk prototyp till Bram Stokers romanfigur.

Möt den metalrockposerande Dracula (Luke Evans), härskare över Transsylvanien, norr om Valakiet. På fritiden är han en snäll familjefar som gillar att rida i skogen med sonen Ingeras. När sliskige sultanen Mehmed (Dominic Cooper) vill ta grabben och tusen andra transsylvaniska ynglingar i krigstjänst blir Vlad emellertid så arg att han vänder sig till mörkrets krafter. Eller i alla fall till Charles Dances deprimerade vampyr som lever på alla de turkar som av okänd anledning kravlat sig upp till hans grotta på en brant bergssida.

Vampyr-Vlad försöker motstå blodsugandet och nöjer sig en tid med att förvandlas till en armé av krigsfladdermöss. På sin döende frus inrådan beseglar han dock sitt öde genom att styrka sig med hennes blod innan han massakrerar sultanen och dennes hundratusenmannaarmé med en handfull vampyrkompisar. Ett dolt kapitel i historieböckerna, tydligen.

Inte bara Vlad suger, det gör i stort sett allt i den här filmen: den knasiga storyn, den skrattretande dialogen, de taskiga visuella effekterna och de oskickligt regisserade action- och krigsscenerna. Synd på hyfsade skådespelare, vars medverkan det är svårt att förstå. Läste de inte manuset innan de skrev på för att göra filmen?

© Michael Tapper, 2014.  Sydsvenska Dagbladet 2014-10-10.