Försvunnen

Sverige 2011. Regi: Henrik JP Åkesson, Mattias Olsson. Skådespelare: Sofia Ledarp, Kjell Bergqvist, Björn Kjellman, Dietrich Hollinderbäumer. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.37.

Åkesson & Olsson debuterade 2007 med kortfilmen Koffein, en småkul historia om kaffeberoende. Lika kul är det inte att deras första långfilm. Försvunnen är en till långt över bristningsgränsen uttänjd kortfilm.

Den börjar som Spielbergs debutfilm Duellen med en katt-och-råttalek mellan F-rsvunnenSofia Ledarps nerviga Malin i bil med flyttlassläp och en rovdjursaktig jeepförare (Kjell Bergqvist) på småländska landsvägar. Efter ett mellanspel med kidnappning och inlåsning – en fläkt av Män som hatar kvinnor – blir finalen en människojakt i granskogen som vagt påminner om skräckklassikern The Most Dangerous Game.

Till skillnad från förebilderna har Åkesson & Olsson emellertid inget särskilt på hjärtat mer än mekaniska thrillerretningar, verkar inte vilja spegla någon djupare oro eller tangera frågeställningar i tiden. Men även spänningsinslagen är för lamt iscensatta och redigerade för att hålla åskådaren vaken Möjligen kan filmen passera som illustrerad psykopatnoja. Fast nu när myten om vår ende seriemördare Bergwall/Quick punkterats är även det gårdagens nyheter.

Ett tecken på det ofärdiga manuset är att även huvudpersonen Malin och Björn Kjellmans hastigt och lustigt uppdykande medoffer för Bergqvists mordlusta förblir diffusa. För att fylla ut speltiden på drygt halvannan timme stoppar filmmakarna därför i parti och minut in långa flyg- och avståndsbilder på Malin som kör bil. Greppet blir snabbt tjatigt och understryker idétorkan snarare än att dölja den.

© Michael Tapper, 2011. Sydsvenska Dagbladet 2011-08-26.