En ganska snäll man

en_ganska_sna_ll_manNorge 2010. En ganske snill mann. Regi: Hans Petter Moland. Skådespelare:Stellan Skarsgård, Bjørn Floberg, Gard B. Eidsvold, Jorunn Kjellsby, Jannike Kruse. Längd: 1.47.

Molands tredje samarbete med Skarsgård är en svart komedi om människor på drift i samhällets marginaler. Titelpersonen är kåkfararen Ulrik, en tafatt gangster som bryter folks armar och lägrar fruntimmer med samma stelnade uppsyn ganska lik en ledsen hund. Iscensättningen är antipsykologisk och teatral, och trots de verkliga miljöerna på Oslos baksida har gangstervärlden snarast hämtats från någon gammal B-film.

Det här är inte en film för er som vill se turistbroschyrernas Norge. Inte en bildskön fjord eller klämkäck pike i flätor och lusekofta så långt ögat når. I stället är det gatukökens och de slitna förorternas ingenmansland – sammanfattad i de näringsfattiga och sönderbrända snabbmatsrätterna Ulrik tvingar i sig – som lyfts fram.

Enligt ett matmagasin som skvalade på radion för ett tag sedan är fryspizzan Norges nationalrätt. Kanske just därför blir den bilden så verkningsfull. Men handlingen skulle lika gärna kunna utspelas i vilken håla som helst i USA eller Europa.

Humorn är en svajig blandning av deadpan, lyteskomik med inslag av dvärgar och kåta kärringmonster samt en banal tokrolighet som gör socialpornografi av eländet. Räddningen heter Skarsgård och hans efterhand mer nyanserade register i gestaltningen av en åldrande förlorare som på nio reser sig för att ta en sista sluggerfajt mot både sina privata demoner och sin högst verklige vardagsförtryckare.

Den sistnämnde är kvarterspubens solkige gudfader, Rune Jensen, spelad som slipprig bilhandlartyp med storhetsvansinne av Bjørn Floberg. I sällskap med sin yes-man Rolf (Gard B. Eidsvold) påminner han om en viss byggmogul från Malmö. Fast framtoningen ligger kanske mer i rollens natur, såväl på film som i verkligheten.

Mot slutet smälter våren bort den slaskgrå vintern. Likt filmen i övrigt, knappast någon djupsinnig metaforik. Men, som huvudpersonen själv skulle uttryckt det, okej.

© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-05-16.

3 x Skarsgård i norsk film

Zero Kelvin (1995) I denna psykologiska thriller med spelplats på Grönland 1925 gör Skargård en hårdför stationschef modellerad på Jack Londons Varg-Larsen.

Insomnia (1997) Erik Skjodbjærgs polisfilm blev en festivalsuccé över hela världen och nyinspelades 2002 i Hollywood med Al Pacino i Skarsgårds roll.

Aberdeen (2000) Skarsgård gestaltar en alkoholiserad man som inte är helt samarbetsvillig när hans framgångsrika advokatdotter anländer till Norge från London för att få hem honom till Aberdeen.

© Michael Tapper, 2010. Sydsvenska Dagbladet 2010-05-16.