My Bloody Valentine

my_bloody_valentine_3d_ver4

USA 2009. Regi: Patrick Lussier. Skådespelare: Jensen Ackles, Jaime King, Kerr Smith, Kevin Tighe. Längd: 1.41.

Efter överreklamerade och nakenchockande omstarter av i de mest kända slasherserierna från 1970- och 1980-talen rotar man nu bland bottenskrapet. Originalet till denna hade två originella uppslag – eller, tja, uppslag – och det var att mördaren skickade riktiga hjärtan som allahjärtansdaghälsningar innan han iförd gruvarbetarkläder och gasmask hackade ihjäl sina offer.

Att meddelandena förtog överraskningsmomentet och att framförallt gasmasken knappast var till fördel under svettiga språng-och-hackturer efter kåta tonåringar föll ingen in. Coolt, tyckte man, då som nu.

Skillnaden är de tekniskt snygga 3D-effekterna och en stuntinsats av Betsy Rue, som endast iklädd stilettklackar heroiskt utmanar mordmaskinen (en postryttare till dem vardera). Hon tvingas dock slutligen, som de andra, snällt invänta döden medan den flåsande zombien funderar på ett nytt ställe att drämma in sin hacka.

I övrigt är profileringsförsöket av galningen lika meningslöst här som i Rob Zombies Halloween häromåret eftersom man egentligen inte är intresserad. Att han är mentalpatient räcker för den som tror på ondskan.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-05-29.