Johan Falk – GSI (Gruppen för Särskilda Insatser)

Sverige/Tyskljohan_falk_09and 2009. Regi: Anders Nilsson. Skådespelare: Jakob Eklund, Joel Kinnaman, Reuben Sallmander, Mikael Tornving. Längd: 1.58.

När Anders Nilsson 1999 introducerade Johan Falk i Noll tolerans hade han en nästan 20 år lång karriär bakom sig i Mats Helges lågbudgetactionfabrik. Under artistnamn som Andrew Nelson gick han från ljudläggare på Ninja Mission till regissör av Fatal Secret. Ett minimum av psykologi och logik men ett maximum av våld, pyroteknik och driv i berättandet var receptet.

Den ursprungliga Falktrilogin, avslutad med Livvakterna och Den tredje vågen, hade fortfarande inte mycket av psykologi. Logiken byggde på dammig rysskräck, där en påstått mäktig öststatsmaffia ersatte Röda Armén som invasionshot. Men här fanns i alla fall hyfsade actioninslag och ett bra driv.

I den första filmen i en ny serie om sex Johan Falk-filmer har Nilsson tydligen förläst sig på bästsäljaren Svensk maffia. Nu är det kåkfarargäng av ”psykopater” med automatvapen som mördar med en axelryckning och håller Göteborg under ständig belägring i en serie brutala värdetransportrån. Aningen mossigt med tanke på den typen av brott har förlorat i aktualitet såväl på film som i verkligheten.

Fast värre är att Nilsson både behållit sina svagheter från de tidigare filmerna och dessutom tappat sin styrka. Här ackompanjeras hans dödbakade dialogscener och entoniga personporträtt av ett berättande på sniglande omvägar och sällsynt ospännande pangpang. Det är svensk actionfilm som sämst: robotliknande rollfigurer, håglöst tempo och en kameraregi som påminner om tv-mediets barndom.

Jakob Eklunds nollställda nylle och gnälligt rättrådiga röst blir snabbt lika irriterande manér som Steven Seagals förstoppade grimas och framviskade sarkasmer. Och han är i gott sällskap på den fantasilöst benämnda elitstyrkan GSI (Gruppen för Särskilda Insatser). De enda som verkar kämpa för att gjuta liv i sina karaktärer är Reuben Sallmanders kärlekskranka polis och Joel Kinnamans neurotiska mullvad i den undre världen.

Fem filmer kommer att följa direkt på dvd i denna svensk-tyska produktion, men med tanke på att nystartens inledning är så pass likgiltig ser Falks framtid inte ut att bli mycket mer än fyllnadsmaterial i tv-tablån.

© Michael Tapper, 2009. Sydsvenska Dagbladet 2009-06-27.