Vantage Point

USAvantage_point, 2008. Regi: Pete Travis. Skådespelare: Sigourney Weaver, William Hurt, Dennis Quaid, Forest Whitaker. Längd: 1.30.

Genombrottsfilmen Omagh – om ett IRA-bomdåd – såg med manus och produktion av Paul Greengrass ut som en uppföljare till dennes Bloody Sunday. Travis Hollywoodproducerade nya film ser på samma sätt ut som en fortsättning på Bourne Ultimatum: samma biljakter, run-and-gun-skakiga handkamera och yrkesmördare (Edgar Ramirez) men utan läromästarens fingerspetskänsla i berättandet och med endast en schematisk skiss till manus.

Travis har jämfört filmens upprepade återblickar av ett attentat mot USAs president sett genom olika personers ögon med Kurosawas Rashomon. Här saknas dock både den psykologiska gestaltning och moraliska komplexitet som berättigar ett sådant påstående.

Vantage Point är snarare en mekanisk pusseldeckare, som med alla sina osannolika tillfälligheter, dolda samband och skruvade vändningar slår det mesta i genren. Kvar finns inte mycket utrymme för den talangspäckade rollistan att göra i sina magert skrivna roller mer än att agera chockade eller hysteriska marionetter.

Travis har vidare hävdat i intervjuer att Vantage Point är opolitisk, men sensmoralen är tydlig nog och den ställer läromästaren Greengrass samhällskritik på huvudet. För om ”Bourne Ultimatum” varnar för det paranoida övervakningssamhället, så visar Vantage Point oss att vi inte är paranoida eller övervakade tillräckligt.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-02-29.