The Love Guru

USA 2008. Regilove_guru: Marco Schnabel. Skådespelare: Mike Myers, Jessica Alba, Romany Malco, Justin Timberlake. Längd: 1.27.

Mike Myers har den komiskt katastrofala kombinationen av underlivshumor och pryderi. Men för att riktigt punktera de redan usla poängerna skrattar han själv tillgjort – varje gång – åt sina så kallade skämt. Alltmedan medspelarna ser besvärade ut och åskådaren hamnar i tristesskoma.

För några år sedan gjordes den betydligt roligare The Guru, om en indisk porrskådis som blir just en kärleksguru genom att lära ut de råd han får av sin kvinnliga motspelerska. Den var mer utmanande, inte bara i sexmoraliskt hänseende men också i sin udd mot den nyandliga mångmiljonindustrin.

Med betydligt högre budget har Myers späckat filmen med stjärnor och kändisar, inklusive bästsäljargurun Deepak Chopra och tv-gurun Oprah Winfrey, men utan att ge dem något intressant att göra.

Det enda som möjligen kan väcka en ur slummern är en våldsamt överspelande Justin Timberlake som hockeyprimadonnan, Céline Dion-fanatikern och John Holmes-arvingen Jacques ”Le Coq” Grande. Fast då söker man verkligen i desperation efter någon ljusglimt.

© Michael Tapper, 2008. Sydsvenska Dagbladet 2008-08-15.