Evan – den allsmäktige

USA 2007. Evan Almighty. evan_almightyRegi: Tom Shadyac. Skådespelare: Steve Carrell, Morgan Freeman, Lauren Graham, Johnny Simmons. Längd: 1:35.

Evan – den allsmäktige handlar om en kongressledamot som får i uppdrag av Gud att bygga en ny Noaks ark för sin familj och jordens alla djur i väntan på syndafloden. Det är länge sedan jag såg en så gediget dålig film. Inte dålig så man skrattar. Eller dålig så man häpnar. Bara banal, ointressant, titta-på-klickan-stup-i-kvartenför-att-se-om-den-äntligen-kan-ta-slut-snart-likgiltig.

Redan Bruce – den allsmäktige var svag men kunde luta sig mot den rutinerade Jim Carreys komiska förmåga. Uppblåst med en budget på 175 miljoner dollar, ett manus från söndagsskolans amatörteater och en Steve Carrell (40 Year Old Virgin) som punkterar varje ansats till komik med insmickrande gullighet lyckas uppföljaren med den tvivelaktiga äran att peta Ishtar från titeln som filmhistoriens dyraste och mest välförtjänta komediflopp genom tiderna.

Att betyget inte blir 0 beror på att åtminstone den tekniska personalen kan sitt jobb. Tyvärr hjälper det inte särskilt mycket.

© Michael Tapper, 2007. Sydsvenska Dagbladet 2007-08-03.