Saw II

USA 2005. Regi: Darren Lynn Bousmasaw_twon. Skådespelare: Donnie Wahlberg, Tobin Bell, Dina Meyer, Shawnee Smith. Längd: 1:33.

Den oundvikliga uppföljaren till 2004 års lågbudgetsuccé har gått ett steg längre i reduceringen av handlingen till förmån för halvannan timmes kavalkad av tortyr- och slaktsketcher. Bakom allt står en psykopatisk sadist med terminal cancer. Han säger sig just på grund av sjukdomen vilja dra en lans för moral och livskänsla.

Snacka om knäppt motiv för att stänga in grupp före detta fängelsekunder i ett labyrintiskt ödehus proppat med dödsfällor, förgifta dem, gömma motgift och vapen lite här och var på stället och sätta igång ett naziexperiment enligt principen slakta eller slaktas.

Det är klart att det sparar in ett slitsamt manusförfattande med logisk händelseutveckling, sammansatta rollgestalter och samtidskommenterande undertext om man bara startar en irrationell mordorgie enligt löpandebandsprincipen. Men det lämnar inte publiken med mer än en mekanisk retning av skräcknerven som snabbt blir tröttsamt enahanda.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-02-10.