Nicke Nyfiken

USA 2006. Curious George. Regi: Mcurious_georgeatthew O’Callaghan. Röster i originalversionen: Will Ferrell, Drew Barrymoore, David Cross. Svenska röster: Andreas Nilsson, Tilde Fröling, Johan Ulveson. Längd: 1:26.

I den mest ideala drömmen om barndomens oskuldsfulla lyckotillstånd ingår inte skämtande. Humor i vuxen mening bygger på ett underförstått spel med tabugränser, sociala hierarkier och samhälleliga konventioner. Humor är oskuld förlorad.

Dagens andra barnfilmspremiär, Gustaf 2, är därför i sin sex- och dasshumor snarare riktad till de äldre barnen och deras föräldrar. Nicke Nyfiken är däremot en film för de allra yngsta.

Ex-disneymedarbetaren Matthew O’Callaghan visar kanske Nicke några gånger för mycket i sockersöta tittutminer, men annars är hans film en både kärleksfull och intelligent uppdatering av tysk-amerikanske barnboksförfattaren H.A. Reys barnboksserie från 1940-talet.

Här finns ingen anpassning till modern datoranimation i 3D. I stället har O’Callaghan helt gått in för att levandegöra Reys speciella tecknarstil och skimrande färgskala i ultraklassisk 2D-animation. Det ser helt enkelt ut som om barnboksteckningarna plötsligt börjat leva.

Vi får här reda på hur Ted, mannen i gula hatten, fick sin lite fåniga djungelkostym och senare råkade ta med sig en busig schimpanskompis från Afrika hem till New York. Många av Nickes äventyr i storstaden är bekanta från böckerna, även om de skrivits in i en ny handling.

Viktigare än så, är förstås att filmen behållit den otyglade livsglädje och impulsiva nyfikenhet som Rey i sina bästa stunder förmedlar.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-08-11.