Mitt super-ex

USA 2006. my_super_ex_girlfriend_ver2My Super Ex-Girlfriend. Regi Ivan Reitman. Skådespelare: Uma Thurman, Anna Faris, Luke Wilson, Eddie Izzard. Längd: 1:35.

När arkitekten Matt (Luke Wilson) gör slut med sjukligt svartsjuka Jenny (Uma Thurman), alias superhjältinnan G-Girl, använder hon sina superkrafter för att hämnas. Med någon begåvad manusförfattare och regissör hade detta kunnat bli en modern screwball, en fartfylld komedi med surrealistiska inslag. Nu är den snarast en sämre variant av den redan plumpt antifeministiska Farlig förbindelse, en skräckbild av Girl Power utan en enda komisk molekyl.

Wilsons mesige kontorsråtta hotas oavbrutet att kastreras av en rad humorbefriade feministkarikatyrer. På jobbet härskar en snörpmunnad PK-politruk, som ryter till vid minsta hormonstinna blick på kvinnliga företräden. I sängen topprids han bokstavligen så hårt av superragatan G(punkt?)-Girl att möblerna rämnar och han får svårt att gå.

Ivan Reitman har haft problem med ämnet tidigare, bland annat i Junior, men aldrig med en så förbittrad och vanställd bild av halva mänskligheten som här. Mitt super-ex är ett nytt lågvattenmärke i hans redan svaga meritlista av komedier.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-10-06.