Den ryska grevinnan

Storbritannien/USA/Tyskland/Kinwhite_countessa 2006. The White Countess. Regi: James Ivory. Med: Ralph Fiennes, Natascha Richardson, Vanessa Redgrave, Lynn Redgrave. Längd: 2:18.

Shanghai 1936-37. Desillusionerade, blinde exilamerikanen och diplomaten Todd Jackson (Ralph Fiennes) öppnar en bar med bordell och förälskar sig i lyxprostituerade ryska ex-grevinnan Sofia (Natascha Richardson) med alabasterhy. Samtidigt förbereder japanerna en invasion.

Kolonialromantik i parfymreklamförpackning om vackra, fallna människor ur den sociala eliten som odlar sina själssmärtor i pittoreskt slummiga miljöer under upptakten till andra världskriget. Men också dramatiskt stendött och monumentalt förljuget för alla som inte lever i en Borta med vinden-föreställning om det förflutna.

Vanligt folks lidande under den ryska adeln förtryck eller västvärldens brutala kolonialpolitik i Kina intresserar inte filmmakarna. Sådan historia har en besvärande likstank och är svår att filma på det sobra och dekorativa sätt som blivit radarparet Merchant-Ivorys varumärke.

I stället blev det alltså finkulturell herrgårdsroman som historieskrivning.

Tragiskt, javisst. Men enbart därför att den här typen av sentimental historiekitsch inte sedan länge är begravd under ett tjockt lager museidamm.

© Michael Tapper, 2006. Sydsvenska Dagbladet 2006-06-23.