Matte söker husse

USA 2005. Must must_love_dogsLove Dogs. Regi: Gary David Goldberg. Skådespelare: Diane Lane, John Cusack, Dermont Mulroney, Elizabeth Perkins. Längd: 1:38.

Ok, titeln är kass. Och eftersom John Cusak och Diane Lane är på affischen till denna romantiska komedi om två nyskilda som längtar efter kärlek men inte riktigt vågar tro på den, hur tror ni det går? Ändå får den betyg 3! Arrrghhh, har jag fått hjärnsläpp?

Eller så hade jag helt enkelt ganska skoj åt en konventionell men välspelad  och välskriven, ibland riktigt fyndig berättelse för oss som sett alla de där tidigare romantiska komedierna och inte trodde det gick att pressa mer blod ur den stenen.

Bra birollsinnehavare är också väsentligt i klichésammanhang, och få kan som Christopher Plummer läsa en dikt av Yeats. Få kan klämma ur en bitter replik varenda uns av ironisk giftighet såsom Stockard Channing. Matte söker husse är alls ingen milstolpe i filmhistorien. Men hyfsat intelligent och mogen underhållning en regnig höstkväll. Ganska sällsynt, nu när jag tänker efter.

© Michael Tapper, 2005. Sydsvenska Dagbladet 2005-10-14.