The League of Extraordinary Gentlemen

USA/Tyskland 2003. Regi: Stephen Noleague_of_extraordinary_gentlemenrrington. Skådespelare: Sean Connery, Naseeruddin Shah, Jason Flemyng, Richard Roxburgh. Längd: 1:50.

Året är 1899. En ny tid av både välstånd och massdöd i industriell skala står för dörren. Förebudet om denna tid är den internationelle terroristen The Phantom, som tycks ha många av de vapen som ska prägla det kommande seklet: maskingevär, pansarvagnar etc. Och han hotar att starta ett nytt världskrig för att få sälja sina nya produkter. Endast en styrka av människor med speciella egenskaper kan stoppa honom: Allan Quatermain (Sean Connery) från H. Rider Haggards Kung Salomons gruvor, Dr Jekyll/Mr Hyde (Jason Flemyng) från Robert Louis Stevensons roman, kapten Nemo från Jules Vernes En världsomsegling under havet med flera.

Alan Moores (From Hell) serieromanförlaga är en slags retro-science fiction som blandar välkända litterära gestalter från det sena 1800-talet och skapar helt nya äventyr. Det är något bland andra författaren Philip José Farmer tidigare gjort med framgång. Dessvärre är varken Moore eller filmens ansvariga upphovsmän lika uppfinningsrika. De annars så intressanta rollgestalterna är här blekt tecknade, intrigens premisser är snarare generande än kittlande och större delen av den tunnkavlade handlingen utfylls av trista transportsträckor. Till och med actionscenerna är helt spänningslösa, och överskuggas av sällsamt plastiga datoranimerade visuella effekter. Vore det inte för en del stjärnor i rollistan skulle den här filmen ha gått direkt till videobutikernas hyllor.

© Michael Tapper, 2003. Sydsvenska Dagbladet 2003-10-24.