Kiss of the Dragon

Frankrike/USA kiss_of_the_dragon2001. Regi: Chris Nahon. Manus: Luc Besson och Robert Mark Kamen efter en idé av Jet Li. Foto: Thierry Arbogast. Musik: Craig Armstrong. I rollerna: Jet Li, Bridget Fonda, Tchéky Karyo, Burt Kwouk.

I likhet med sin mer humoristiske kollega Jackie Chan är den kinesiske actionstjärnan Jet Li en skådespelare som visserligen har haft en entusiastisk men liten beundrarskara i väst men som nu försöker nå den stora publiken. Tyvärr kan man också konstatera att dessa bägge i hemlandet särpräglade stjärnor förlorat sina profiler i denna ambition.

Jet Li har redan gjort några riktiga bottenskrap med Dödligt vapen 4 (1998) och Romeo Must Die (2000) och den nya filmen är dessvärre inte mycket bättre. Själva intrigen om en kinesisk polis som blir en spelbricka för en ohelig allians mellan knarkligor och korrupta poliskollegor i Paris skulle kunna vara angelägen men blir en snabbt förbisprungen förevändning för Lis demonstration av sina färdigheter i kampsporten wushu, som han har varit flerfaldig världsmästare i.

Filmen kan istället bäst beskrivas som en serie löst sammanfogade och mer eller mindre – oftast mindre – lyckade actionscener, där Jet Li blir den klassiske, ensamme polishämnaren i tvekamp mot en numerärt enormt överlägsen och ond motståndare. Visst finns det njutbara inslag, men avsaknaden av något som åtminstone liknar ett filmmanus gör sig hela tiden påmind.

© Michael Tapper, 2001. Sydsvenska Dagbladet 2001-09-14.