Under the Tree

Island/Danmark/Polen/Tyskland/Frankrike 2017. Undir trénu. Regi: Hafsteinn Gunnar Sigurdsson. Skådespelare: Steinthór Hróar Steinthórsson, Edda Björgvinsdottir, Sigurdur Sigurjónsson, Lára Jóhanna Jonsdóttir. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.29.

Islands bidrag till kategorin Bästa utländska film på årets Oscarsgala tog sig aldrig till slutomgången, men den kunde kanske ha plockat poäng på sin likhet till en tidigare Oscarsvinnare: animatörmästaren Norman McLarens kortfilmsklassiker Neighbours (1952). Huvuddelen av Under the Tree handlar nämligen om en grannfejd som börjar lågmält men snart urartar till en våldsam vendetta med blodig final.

På ena sidan i radhuskriget finns åldrade, bitter-bitska Inga (Edda Björgvinsdottir) och hennes konflikträdde make Baldvin (Sigurdur Sigurjónsson). De har ett träd på tomten som de är stolta över; sådana är ju en raritet på ön. På andra sidan häcken bor jämnårige Konrad (Thorstein Bachmann), som hetsas av unga, träningsknarkande hustrun Eibjörn (Selma Björnsdóttir) att få bort det där trädet eftersom det skuggar platsen för hennes solstol.

Det ena paret har en katt, det andra paret en hund. Katten försvinner spårlöst. Sedan går hunden upp i rök men återkommer efter en närkontakt av tredje graden med en taxidermist. Och så är blodshämnden i full gång.

Samtidigt ligger Inga och Baldvins dagdrivande son Atli (Steinthór Hróar Steinthórsson) i skilsmässa och vårdnadstvist med Agnes (Lára Jóhanna Jonsdóttir). Den storyn inleder filmen men blir snart ett stickspår till huvudberättelsen. De två dramerna griper aldrig in i varandra och de skildras med olika tonfall.

Medan skilsmässohistorien är en lågmäld, vardagsrealistisk tragedi iscensätts grannfejden som en svart komedi byggd på idel missförstånd och ibland småroliga replikväxlingar kryddade med kärnfulla, isländska tillmälen. Det riktigt skär sig i skarvarna mellan de två historierna, och det hade troligen varit bättre att göra dem som separata kortfilmer.

© Michael Tapper, 2018. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2018-06