Fantastiska vidunder: Grindelwalds brott

Storbritannien/USA 2018. Fantastic Beasts: Grindelwald’s Crime. Regi: David Yates. Skådespelare: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Jude Law, Zoë Kravitz, Johnny Depp. Åldersgräns: 11 år. Längd: 2.13.

Filmens superskurktrollkarl Gellert Grindelwald spelas av en vissnad Johnny Depp. Snarare än hotfull ser han ut som en åldrad och dyster Johnny Rotten, om denne hade doppats i mjöl men rymt från ugnsgräddningen maskerad i Marilyn Mansons kontaktlinser. I filmens klimax samlar han sin fascistiska trollkarlssekt för att fira att de alla valt den onda renblodssidan.

Till mötet kommer förstås den magiska världens demokratiska krafter. En uppgörelse. stundar, trodde vi. I stället stannar handlingen upp för att vi ska avnjuta ett oändligt långdraget fyrverkeri av visuella effekter.

Detta är crescendot som ska överträffa filmens långa rad av tidigare effektexplosioner. Men vid det här laget har filmens antifascistiska budskap, rollporträtt och handling tappats bort i en labyrint av poänglösa utvikningar och datoranimerade shownummer. Utan dem blir filmen inget mer än en själlös teknisk uppvisning.

Redan under den föregående, första, filmen i Fantastiska vidunder-serien slogs jag av hur klorinblekt rollgalleriet var i jämförelse med Harry Potter-serien. Till och med birollerna i Potter-filmerna, som Shirley Hendersons dass-spöke Missnöjda Myrtle hade stulit allt ljus från de mest spektakulära vidundren i denna sterila spin-off-serie. Faktiskt hade jag hellre sett en film om henne.

Det är lätt att skylla på filmbolagets destruktive marionett, den profillöse regissören David Yates, men nu står faktiskt J.K. Rowling som både manusförfattare och medproducent till serien. På hennes axlar vilar ansvaret för de trista personteckningarna och den ogenomtänkta, spänningsbefriade handlingen. Kan hon inte skaka liv i sitt nya franchisevidunder, går det snart upp i rök. Som en riddiculusförvandlad och utskrattad boggart.

© Michael Tapper, 2018. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2018-11-14.