En bra vecka för demokratin

Sverige 2018. Regi: Cecilia Björk. Medverkande: Ylva Johansson, Alice Bah Kuhnke, Annie Lööf. Åldersgräns: Barntillåten. Längd: 1.16.

Maria Wendts bok Politik som spektakel har varit filmens inspirationskälla, och Wendts analys av dagens politik som förpackningskonst för passiva konsumenter snarare än som ideologiskt debattforum för medborgare bekräftas eftertryckligt av bilderna från politikerveckan i Almedalen 2015–17. Politiker, lobbyister och organisationer tävlar om vem som gör det medieutspel som får störst genomslagskraft. Inte oväntat segrar högerextremisterna, vars enfaldiga världsbild är som skräddarsytt för massmediernas kärlek till enkla budskap i drastiska, klickvänliga rubriker.

Klädval, frisyrer, polerad framtoning och en förmåga att kläcka twittervänliga floskler är viktigare än det som sägs. Slående är att kraven på dagens politiker är låga, de har generellt låg utbildningsnivå och matchande låg allmänbildningsnivå. Intellektuella ambitioner ter sig snarast som ett hinder när politik inte längre handlar om ideologi och att självständigt driva frågor, än mindre långsiktiga samhällsvisioner, utan om att vara opinionsundersökningarnas mest anpassliga vindflöjel.

En bra vecka för demokratin lägger inte något väsentligt till det vi redan visste. Men filmen stämmer till eftertanke inför valet i höst, då mediernas banalisering av debattklimatet riskerar att förstärka de antidemokratiska krafterna ytterligare.

© Michael Tapper, 2018. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2018-05-18.