Varningar inför det amerikanska presidentvalet 2020

År 2016 vann Hilary Clinton det amerikanska presidentvalet med nästan tre miljoner röster men förlorade elektorsrösterna. Valet 2000 förlorade George W Bush med en halv miljon röster men vann tack vare en skandal som satte stopp för omräkningen av rösterna i Florida. Då var Bushs vinstmarginal endast 537 röster eller 0,009 procent, vilket gjorde att delstatens samtliga 25 elektorsröster gick till honom.

Elektorssystemet och ”gerrymandering” – att dela in valdistrikten så att det gynnar ett parti eller en etnisk grupp – och att diskvalificera röster, ofta i fattiga områden med dåligt fungerande röstmaskiner är beprövade knep i USA för att rigga valet i en kandidats favör. I 537 Votes skildrar dokumentärfilmaren Billy Corben (Cocaine Cowboys, 2006) en rad häpnadsväckande händelser i Miami som fick de mest luttrade politiska journalisterna att beskriva det som en politisk kupp i en bananrepublik.

Det började våren 2000 med vårdnadskonflikten kring kubanske femårige Elian Gonzales, som Bill Clintons justitieminister Janet Reno skickade tillbaka till sin far på Kuba. Beslutet piskade upp en hatstorm mot Demokraterna från Floridas röststarka exilkubaner. Republikanerna utnyttjade opinionen i sin kampanj mot omräkningen av 10 750 oklara röstsedlar främst från delstatens fattiga svarta områden, där majoriteten röstat på Al Gore.

Ut i ljuset drar Corben skumma fixare som den lokale kungamakaren Armando Gutierrez och Roger Stone (bilden ovan), en av Nixons påläggskalvar i politiskt fulspel tillsammans med Dick Cheney och Donald Rumsfeld. Båda var inblandade i den sammansvärjning mot rösträkningen som kulminerade i Brooks Brothers-kravallen, då en mobb av valarbetare från Republikanerna stormade vallokalen där omräkningen pågick.  Elektorskollegiet avbröt arbetet och den 12 december fastslog Högsta domstolen resultatet. Trots att tusentals röster återstod att räkna.

I årets val snackas det åter om Florida som den avgörande vågmästarstaten. Den här gången har Donald Trump börjat sitt fulspel med att flirta med beväpnad nynazistmilis och påstå att Biden endast kan vinna genom poströstfiffel. Samtidigt befarar kritiker av den extremkonservativa juristen Amy Coney Barrett att Trumps brådska med att tillsätta henne i Högsta domstolen är ett försök att rigga utgången av valet till hans fördel.

Ett annat hett diskussionsämne inför valet är förstås cyberkrigföringen mot USA från främst Ryssland och Kina, temat för John Maggios dokumentär The Perfect Weapon efter New York Times-journalisten David E Sangers bok. Det är ännu ett exempel på USA:s Frankenstein-syndrom, det vill säga att man själv skapar monstret som hemsöker en. Invasionen av Irak producerade IS. Darknet, hemvist för allt från barnporr till illegal vapen- och knarkhandel, utformades på de militära forskningsinstituten NRL och DARPA. Och cyberkrigföringen anses ha börjat 2010 med USA:s sabotage mot Irans urananrikningsanläggningar med hjälp av internetmasken Stuxnet.

Sabotaget tog USA:s fiender som en krigsförklaring. Iran svarade 2012 med en attack mot en islamofobisk kasinomiljardärs imperium. Två år senare kraschade Nordkorea servrarna på Sonys filmbolag i Hollywood i syfte att stoppa Seth Rogens komedi The Interview, om två korkskallar från en tv-show som får i uppdrag att mörda Kim Jong Un med en intervju som täckmantel.  Sedan dess har cyberkriget eskalerat för varje år.

Det lämpar sig för terrorister och fattiga stater eftersom det är billigt för angriparen men dyrt för den angripne. Enbart kostnaden för att den två år långa utredning av Rysslands cyberattacker under presidentvalet 2016 som avslutades med en 1 313 sidor tjock rapport var i mångmiljonklassen. Det unga hackergäng på infamösa Internet Research Agency (IRA) i St. Petersburg som utförde attacken var däremot en marginell utgift på det ryska underrättelsekontot.

Under höstens presidentvalkampanj har vi inte hört lika mycket om cyberkrigföring. Men det räcker med att nämna den knäppa världskonspirationsteorin QAnon, som blivit en nätrörelse med förgreningar i flera av USA:s allierade länder. Vem som utformade teorin är okänd (”anon”), men likheterna till den antisemitiska hatskriften Sions vises protokoll som den ryska säkerhetspolisen spred kring 1900 är slående. Ett sammanträffande? Knappast.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-10-26.

537 Votes
Dokumentärfilm på HBO Nordic. USA 2020. Regi: Billy Corben. Med: Al Cárdenas, Joe Geller, Roger Stone, Brad Blakeman. Längd: 1.43. Premiär: 2020-10-21.

The Perfect Weapon
Dokumentärfilm på HBO Nordic. USA 2020. Regi: John Maggio efter David E Sangers bok The Perfect Weapon: War, Sabotage and Fear in the Cyber Age (2018). Med: David E Sangers, Hilary Clinton, James Clapper, Seth Rogen. Längd: 1.27. Premiär: 2020-10-16.