Posörer i skilda världar

Storsatsningen Pose är en melodramatisk berättelse i Charles Dickens och Victor Hugos anda om parallella världar i New York mot slutet av 1980-talet. Till Manhattan kommer två unga män med olika drömmar: afroamerikanske Damon (Ryan Jamaal Swain) vill bli dansare medan euroamerikanske Stan (Evan Peters) tar jobb på Trump Tower i hopp om att bli en tvättäkta yuppie. De blir posörer i två olika världar, avgrundsdjupt åtskilda genom hudfärg, klass och könspolitisk skambeläggning. Damon poserar för att bli fri medan Stans pose är hans fängelse, om än med guldkant.

Homosexuelle Damon kommer in på dansskola men blir också en artist den transsexuella undergroundrörelsen ”ball culture”. Här tävlar han i ”walks”, då man dansar och poserar i allt från överdådiga kungliga utstyrslar till inga kläder alls. Subkulturen nådde världsberömmelse 1990 med Madonnas musikvideo ”Vogue”, som hämtade titel, koreografi och dansare från ”ball”-världen, och har tidigare skildrats i dokumentärer som KIKI (2016) av svenska Sara Jordenö.

Samtidigt poserar Stan som konform heterosexuell karriärist, mer gift med jobbet under sliskige mentorn Matt (James Van Der Beek) än med hustrun Patty (Kate Mara). Framgångarna till trots ser Stan ut som en vandrande ångestvulkan, då han egentligen dras till ”shemales” – transkvinnor som inte genomgått könskorrigering. Med en näve dollarspäckade plastkort på fickan inleder han en tårfylld affär med Damons transsexuella ”ball”-kollega, prostituerade Angel (Indya Moore), som älskarinna i hemlig lägenhet.

Kring dem skildrar tv-serien en färgstark undergroundscen befolkad av stora personligheter med ännu större känslor och drömmar. Huvudkonkurrenterna i ”ball”-världen är House of Abundance under nattens drottning Elektra (Dominique Jackson) och House of Evangelista under idésprutande uppstickaren Blanca (MJ Rodriguez). Deras bitchiga tvekamper under teman som Dynastin (tv-serien), ”affärskostym” eller ”fyllig, snuskig och elegant” eldas på av hetsigt pumpande musik och konferenciern Pray Tells (Billy Porter) etterdrypande kommentarer.

Dessa showstoppers är tv-seriens energikälla och hade gärna fått ta mer plats med en mer avancerad koreografi och regi. För kring dem rullas det ena efter andra sorgliga livsödet upp när våra huvudpersoner berättar om hur de kastats ut på gatan av sina föräldrar och tvingats dra sig fram genom prostitution, langning, stölder och andra småbrott. En ytterligare förnedring är att transpersonerna dessutom är utstötta i gayvärlden, något som illustreras av Blancas sit-in-protester mot en bar för vita homosexuella i medelklassen.

”Även de förtrampade verkar behöva någon annan att sätta sig på”, är hennes bittra reflektion. Därför bygger hon sitt House of Evangelista som en oas av medmänsklighet, tolerans och kärlek mitt i en ocean av hat och inskränkthet. Det kan låta sentimentalt och jolmigt, men som kontrast till omgivningens hjärtlöshet ter det sig som en motståndshandling, rent av revolutionär.

Inspelningen har gjorts på plats i New York, bland annat i Loew’s moriska biopalats och på Red Hook-piren, där ”ball”-subkulturen till ackompanjemang av bergsprängare en gång började. Den inledande stöldräden mot en kostymutställning utspelas i Brooklyn Museum, och en slapstickartad rånkupp mot Frälsningsarméns julinsamling görs förstås på lyxmodegatan Madison Avenue.

Bakom Pose står bland andra manusförfattaren-producenten och gayaktivisten Ryan Murphy (Nip/Tuck) och transsexuelle redaktören, författaren och producenten Janet Mock. De har plockat bitar från åttiotalsproduktioner som Flashdance (1983) och Fame (1980) till skildringen av Damons två dansvärldar, och i inslagen om hotet från hiv/aids-epidemin finns ekon av Angels in America (1993/2003).  Rollistan består av ett femtiotal homo- och transsexuella skådespelare, alla talangfulla nya ansikten. Flera av dem omtalas redan som heta kandidater till en Emmy och kommer med all säkerhet att segla upp som affischnamn på tv och bio inom kort.

© Michael Tapper, 2018. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2018-06-08.

Pose
Tv-serie i 8 avsnitt på HBO Nordic. Skapad av Ryan Murphy, Brad Falchuk, Steven Canals. Skådespelare: MJ Rodriguez, Indya Moore, Dominique Jackson, Hailie Sahar, Angelica Ross, Ryan Jamaal Swain, Billy Porter, Dyllon Burnside, Evan Peters, Kate Mara, James Van Der Beek, Charlayne Woodard. Längd 0.58–1.18/avsnitt.