Mångalna Mad Men utan det rätta virket

För några månader sedan dog Rene Carpenter, den sista av fruarna till USA:s sju första astronauter – Mercury Seven. Enligt Tom Wolfe var hon den bästa källan för hans bästsäljande dokumentärroman Rätta virket (The Right Stuff, 1979). En mediekändis som umgicks med Jackie Kennedy och spelade en nyckelroll i NASA:s goodwillarbete för Apolloprogrammet.

Vi ser bara en glimt av henne i tv-serien The Right Stuff, då som en skitviktig linslus de andra astronautfruarna ger onda ögat. Å andra sidan går inte serien på djupet med någon. En del astronauter är synbart kalkerade på förebilder i Mad Men (2007–15) – Aaron Stanton kliver bokstavligen in från serien i sin roll som Walter Schirra – andra stannar vid personlighetsamputerade Ken-dockor.

Men det är inte bara i det avseendet serien kommer till korta. Den förefaller trött, idélös och banal på alla konstnärliga plan. En rymdsåpa.

Nog för att det är svårt att följa i spåren på Philip Kaufmans briljanta filmversion från 1983. Den lyckades med en ovanlig kombination av att både hylla och driva med matinéhjältebilden av stjärnfararna, dessutom bjuda på storslagen visuell poesi. Filmen för alla oss jordkrabbor som fantiserade om att segla ut på rymdens oändliga ocean samtidigt som vi inte blundade för kallakrigsspelet bakom rymdkapplöpningens kulisser.

Kaufmans astronauter var också macho. Störiga, typiga, självtillräckliga, diviga. Men aldrig tråkiga, som i tv-serien. Jämför Ed Harris politiskt durkdrivna energiknippe i filmen med Patrick J. Adams molokna pojkscout – båda i rollen som John Glenn, sedermera senator som vid 77 års ålder gjorde sin sista rymdfärd. Man kan inte tro det är samma person. Och var är den legendariske piloten Chuck Yeager, förste man att spränga ljudvallen och odödliggjord i Sam Shepards Oscarsnominerade filmroll? Borta.

Inte för att jag efterlyser en efterapning. Tvärtom. Det finns mycket kvar att hugga in på i Wolfes bok: Grundandet av NASA. De politiska slitningarna kring rymdprogrammet i Kongressen och Pentagon. Maktkampen med Sovjetunionen. Den populärkulturella cirkusen kring rymdfärderna. Här hade det funnits plats för såväl bredare historiska penslar som djupare inzoomningar.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-10-19.

The Right Stuff
Tv-serie i åtta avsnitt på Disney+. Skapad av Mark Lafferty efter Tom Wolfes dokumentärroman. Med: Jake McDorman, Patrick J Adam, Colin O’Donoghue, Nora Zehetner, Eloise Mumford, Shannon Lucio. Längd: 0.45–0.50/avsnitt. Premiär: 2020-10-09. Recensionen är baserad på förhandsvisningar av de fem första avsnitten.