Klasskamp på jorden runt-express

I en nära framtid rusar ett enormt expresståg fram över världens alla kontinenter, runt-runt jorden flera gånger per år. 1001 vagnar långt, lika många som sagorna Scheherezade berättade i Tusen och en natt (Alf layla wa-layla, 800-talet, efter äldre persisk förlaga med titeln Hazar afsana). Utanför råder en istid så sträng att den dödar inom någon minut, resultatet av en klimatingenjörskonst som slog fel när man försökte stävja växthuseffekten.

Inne i tåget är livet en miniatyr av vår tids globala klassamhälle. I förarvagnen bor tågets konstruktör och härskare Mr. Wilford, mytomspunnen då ingen sett honom sedan tåget började rulla för sju år sedan. Sedan följer passagerarna i social rangordning från de rikaste familjerna i första klass till arbetarna i tredje, ”uptrain” och ”downtrain” enligt den rådande jargongen. Längst bak bor ”tailers”, de som inte hade råd med en biljett utan stormade tåget just som det satte sig i rörelse.

Ett styckmord häller nytt bränsle på det pyrande social missnöjet, inte minst eftersom offret är från tredje klass medan förövaren kan spåras till lyxvagnarna längst fram i tåget. Via sitt språkrör Melanie (Jennifer Connelly) ger Wilford uppdraget till ex-kriminalaren Layton (Daveed Diggs) från tågets föraktade tailers. Samtidigt börjar den sköra livsmedelsförsörjningen att knaka i fogarna.

Tv-serien Snowpiercer bygger lika löst på Bong Joon-hos film från 2013 som filmen gjorde på den franska serieromanen från 1982. Ramverket med klasskampen på ett expresståg i en framtida istid är densamma. Men där serieromanen satte den sociala hierarkin i gungning med hjälp av ett virus – något vi kanske får se i tv-seriens andra säsong, som var under inspelning när coronapandemin bröt ut – handlar Bongs film om en folkmordspolitik som leder till öppet krig.

Här låter man i stället en mordutredning genomlysa ett orättfärdigt samhälle på klassiskt polisromanvis. Inte bara handlingen har stöpts om; huvudpersonerna har nya namn, hudfärg och kön. Ibland är dock skiftena mer kul än lyckade.

Som i fallet med Diggs (Blindspotting, 2018) afrikanamerikanske kriminalare. Man kunde höjt thrillertemperaturen genom att låta Wilford försöka dressera Leyton till undersåte med uniform och ombonat liv, lockat denne att anamma medelklassens bekvämlighetsfilosofi. Fått honom att vackla i sin klasståndpunkt.

Istället behåller Leyton sin rastafrisyr, sina säckiga kläder och en orubbligt uppkäftig attityd mot de snorkiga enprocentarna han möter i jobbet. Han är stöpt i en oföränderlig form och utvecklar inte ens någon subtil deckarlek med de rikas klassförakt som Peter Falks Columbo. Enkla motkulturella poser ersätter moraliska komplikationer.

Intressantare blir i så fall Connellys rollfigur när hon börjar omvärdera sin tro på tågets samhällsordning. Madeleine har egentligen allt att förlora på en revolution. Emellertid tvingar mordutredningen henne att överväga systemförändringar, kanske till och med ett sanktionerat uppror, för att undvika en kollaps i laglös anarki.

Under tiden har en tyst gerillaverksamhet redan startat när tailers med hjälp av arbetarna i tredje klass infiltrerar de främre vagnarna för att kartlägga säkerhetssystemets svagheter inför revolutionen. Plats för thrillergrepp med rafflande inbrott lånade från rånkuppfilmen. Seriemakarna gör några bra försök, om än utan Bongs skickliga handlag med kameraarbetet och klippningen.

Till försvar för tv-seriens deckarberättelse ska sägas att den öppnar för mer intrikata intriger och lömska rollspel, liksom för fler överraskande avslöjanden under handlingens gång. Döm själva. Tv-serien finns på Netflix, spelfilmen som digital hyrfilm.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-05-24.

Snowpiercer (tv-serie)
Tio avsnitt på Netflix. USA 2020. Skapad av: Josh Friedman efter Bong Joon-hos film (2013), baserad på Jacques Lob och Jean-Marc Rochettes serieroman Le Transperceneige (1982). Med: Daveed Diggs, Jennifer Connelly, Mickey Sumner, Annalise Basso. Längd: 0.45–0.50/avsnitt. Premiär: 2020-05-25. Krönikan baserar sig på förhandsvisningar av de fem första avsnitten.

Snowpiercer (spelfilm)
Sydkorea/Tjeckien 2013. Regi, manus: Bong Joon-ho. Med: Chris Evans, Song Kang-ho, Tilda Swinton, Ed Harris, John Hurt. Längd: 2.06. Tillgänglig som hyr/köpfilm digitalt.