Från rännstenssnok till stjärnadvokat

Med HBO-miniserien Perry Mason återvänder en legend till tv. Alla över 60 minns honom i öltunneformade Raymond Burrs gestalt från den tio år långa serien på 1960-talet. Handlingen utspelades under en rättegång där försvarsadvokat Mason fick ett fall som var till synes hopplöst; allt pekade på att hans åtalade klient var skyldig. Men med hjälp av privatdeckaren Paul Drake och trogna sekreteraren Della Street lyckades han alltid i sista sekund gräva fram nya bevis som fick den verkligt skyldige att bryta ihop och erkänna inför domstolen.

Berättarstrukturen och många av berättelserna i de 271 avsnitten hämtades från de bästsäljande romanerna om Mason skrivna av advokaten Erle Stanley Gardner från 1933 och fram till hans död 1970. Ännu idag ligger romanserien på tredje plats i topplistan över världens mest sålda romanserier, efter Harry Potter och barnrysarböckerna Goosebumps.

2020 års miniserie förser titelpersonen med det han varken fick i romanerna eller i tv-serien: en bakgrund. Serien börjar vid jultid 1931 och slutar på våren 1932, alltså strax innan Gardners romanserie tar vid. Manusförfattarna Ron Fitzgerald (WESTWORLD) och Rolin Jones (Boardwalk Empire) skildrar honom som en av mellankrigstidens många ”forgotten men”, ofta alkoholiserade och arbetslösa veteraner från första världskriget som plågades av det vi idag kallar posttraumatisk stress.

Perry Mason (Matthew Rhys) bor på en konkursfärdig bondgård i Los Angeles utkanter. Frun har stuckit hem till föräldrarna med nioårige grabben. Tillsammans med vännen Pete Strickland (Shea Whigham) hankar han sig fram under depressionen som en ”bedroom dick”, en sovrumssnok som fixar fotobevis på vänsterprasslande makar inför stundande skilsmässotvister men också skandalfoton på Hollywoodkändisar till landets tabloider.

När advokaten E.B. Jonathan (John Lithgow) får den misstänkta mamman i ett uppmärksammat kidnappningsfall som klient anlitar han Mason att göra efterforskningar. Fallet visar sig ha kopplingar till korrumperade Los Angeles-snutar och en populär frikyrka inblandad i skumma markaffärer.

På vägen till finalen i rättssalen, då Perry Mason slutligen blir den försvarsadvokat Gardner skrev om, skymtar depressionens Los Angeles i bakgrunden. Krigsveteraner på samhällets botten demonstrerar för nödhjälp från staten. Arbetslösa trängs vid affischtavlor med jobbannonser. Fattigfolk flockas på väckelsemöten och skänker sina sista slantar i hopp om mirakel. En tid där desperationen och våldet hänger i luften.

Manuset lägger stor omsorg vid att bygga en mångbottnad historia om skillnaden mellan lag och moral i en dysfunktionell rättsstat, manipulerad av män med makt och pengar. Trots titeln är nya Perry Mason ett ensembleverk. Atmosfären är hårdkokt men det hindrar inte serien från att teckna psykologiskt nyanserade rollporträtt som gör även den minsta biroll intressant.

Saknas gör den kvicka dialog och bitande humor som utmärkte 1930-talets Hollywoodfilm. I gengäld ger man här en långt rättvisare bild av dåtidens rättsröta, rasism och korruption. Och den avslutande rättegången och epilogen är en dramatiskt överlägsen skruvning på den lättköpta upplösningen i såväl Gardners romaner som den tidigare tv-serien. Perry Mason, modell 2020, hade gärna fått fortsätta i några säsonger till.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-06-21.

Perry Mason
Miniserie i åtta avsnitt på HBO Nordic. Skapad av Ron Fitzgerald, Rolin Jones. Med: Matthew Rhys, John Lithgow, Tatiana Maslany, Chris Chalk, Shea Whigham, Juliet Rylance. Längd: 0.55–1.05/avsnitt. Premiär: 2020-06-22.