En folkefiende rensar glesbygden

Sverige har gruvfrossa, och störst är den längst uppe i norr. Med stigande metallpriser är lycksökarna många och de har ofta utländskt kapital i ryggen. Tv-serien Jägarna – en fristående fortsättning på Kjell Sundvalls filmer från 1996 och 2011 – hämtar inspiration från de senaste årens guldprospekteringar i Västerbotten och konflikterna kring Kallakgruvan i Jokkmokk och Kaunisvaaragruvan i Pajala.

Erik Bäckström (Rolf Lassgård) återvänder ännu en gång för att i Henrik Ibsens anda bli sina hemtrakters folkefiende genom att envisas med att rota i sådant ingen vill se och säga sanningar ingen vill höra. Ryktet om honom sprungit i förväg för att berätta om en virrpanna som fått sparken för att ha huggit sina poliskollegor i ryggen. Erik själv har en annan version, nämligen att han fått en oskyldigt misstänkt frikänd efter en misskött polisutredning och sedan sagt upp sig.

Björn Carlström, författaren till original-Jägarna, och hans medförfattare till Jägarna 2, Stefan Thunberg, har skrivit ett nytt Kain- och Abel-drama. Den här gången om entreprenörbröderna Karl och Markus Lindholm (Sampo Sarkala och Pelle Heikkilä), som med en sydafrikansk gruvjätte som partner ska starta en guldgruva i Niemisel (spelad av Älvsbyn). Guld är emellertid en både förförisk och förgörande älskarinna som snart drar bröderna ner i en malström av lögner, svek och mord.

Eriks brorson Peter (Johan Marenius Nordahl) från Jägarna 2 har blivit polis och hans mamma Karin (Annika Nordin) är omgift med Karl. Det här är bygden där många är släkt, alla känner alla och vänskapskorruption med informellt byte av varor och tjänster tillhör vardagen. Som virtuos i genren har Markus snart sagt alla i sin ficka. Också Peter och Karin. Och Erik. För ett tag.

Men några motsätter sig gruvan, däribland tonåringen Benjamin (Albin Grenholm), som startar ett regelrätt krig mot bolaget med stålkulor och bomber. Tack och lov släpper serien miljöterrorismen, ett långsökt kriminalmotiv i bland annat BECK – I STORMENS ÖGA (2009) och Bron säsong 2 (2013). I stället söker pojken en hämnd lika klassisk som guldfebern hos bröderna Lindholm.

2018 års Jägarna är bitvis brutalblodig gränsande till splatterkomisk för att ha en chans i likräkningstävlingen mellan kriminalserierna i tv-utbudet. Bättre blir serien när den förvaltar kvaliteterna från filmerna, inte minst under utflykterna i den storslagna norrländska naturen.  Den villande skogen har en dramatisk nyckelroll som platsen för ond, bråd död bortom lagens, i det här fallet, korta arm.

Skådespelarensemblen är gedigen, trovärdig, om än jag hade önskat att man ibland hade vågat låta några av dem – framförallt Benjamin – lyfta från lågmälda vardagsmänniskor till operagestalter med himlastormande känslor. Just det greppet gör Lennart Jähkels Leif minnesvärd i Jägarna. Vi är, trots allt, i ett landskap som inbjuder till stora gester, grandios dramatik.

Kvar finns Lassgårds enmansshow som fritänkande polisen Erik. Luttrad, lite bitter och sammanbiten när han med sina väl beprövade sheriffposer och minspel låter oss förstå att han än en gång och mot alla odds bestämt sig för att rensa upp i glesbygdsträsket.

© Michael Tapper, 2018. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2018-11-13 (nätpublicering), i tryck 2018-11-16.

Jägarna
Tv-serie i sex avsnitt på CMore. Regi: Jens Jonsson. Manus: Björn Carlström och Stefan Thunberg. Skådespelare: Rolf Lassgård, Pelle Heikkilä, Anna Azcarate, Johan Marenius Nordahl, Johannes Kuhnke, Annika Nordin, Pasi Haapala, Sampo Sarkala, Ia Langhammer, Ayanda Moganedi. Längd: 0.45/avsnitt. Premiär: 2018-11-14.