Demokratins mullvadar

Vad vill den nya alt-right-rörelsen? Utåt sett vill man gärna ge sken av att vara yttrandefrihetens vänner. Man kräver tolerans för sina åsikter och skriker samtidigt högljutt om det demokratiska samhällets krav på tolerans, kallat ”åsiktskorridor”. I Sverige har man till och med satt suffixet ”demokraterna” på sitt partinamn.

Bakom kulisserna, på hemliga möten, talar rörelsens kringresande ideologer och internationellt arbetande nyckelpersoner däremot i klartext. Man hoppas på en kollaps för det demokratiska samhället. Ett raskrig som ska återupprätta den vite mannens naturgivna överhöghet, såväl i världen som i familjen. Summariska avrättningar av meningsmotståndare.

Det är med andra ord klassisk nazism. Så länge tankegodset förknippades med marginaliserade män som massmördarna Charles Manson och Anders Behring Breivik kunde vi vifta bort det som vansinne. Nu har idéerna fått ny förpackning av kostymerade herrar som nätverkar globalt och odlar kontakter med traditionellt konservativa väljare och politiker. Man siktar på att ta parlamentarisk makt och att vinna ett kulturellt krig mot ”vänstern” – en politisk skala som enligt dem börjar med liberala humanister och går vänsterut – med syfte att i grunden ändra vår världsbild till deras.

Allt detta och mer därtill får vi veta i dokumentären Spion i extremhögern, som sänds i SVT-programmet Dokument utifrån idag (SVT2, kl. 21.15).  Spionen är svenske Expo-medarbetaren Patrik Hermansson. I samarbete med brittiska syskonorganisationen Hope not Hate tog han sig för halvannat år sedan in i alt-right-rörelsens innersta kretsar för att filma med dold kamera under namnet Erik Hellberg, akademisk forskare med ett avhandlingsprojekt om det demokratiska samhällets åsiktsförtryck av den nya högern.

Hermansson visar sig vara ett perfekt val eftersom många i rörelsen odlar föreställningen om att den så kallade vita rasen härstammar från Norden. Följaktligen bjuds han in till ”vikingablot” (tänk: Bröderna Marx i new age-parodi), konferenser och förtroliga samtal om politisk strategi. Man gillar sina svenska bröder eftersom de ofta har bra utbildning och ”ser normala ut”. Sistnämnda anmärkning får sin förklaring när vi kommer till ett möte i London under ledning av en gubbe som hämtad ur en Monty Python-sketch.

Alt-right söker alltså intellektuellt kapital, något man hoppas akademiske ”Erik” kan tillföra. Det märks tydligt i filmen när en av rörelsens ideologer, Steve Bannon, avskedas som presidentrådgivare. Besvikelsen är stor, inte bara därför att presidenten heilades som deras efter valet, utan därför att man så gärna hade velat flytta in från marginalerna till det politiska mittfältet. Bli betraktade som respektabla, det nya normala. Att deras åsikter – klimatförändringar är en bluff, kriminalitet är sammankopplat med etnicitet och så vidare – jämställs med vetenskapliga fakta.

Länge såg det ut att gå Bannons väg.  Strax efter valet lade Trump ut en teckning på sig själv som ”Pepe the Frog”, alt-right-rörelsens framgångsrika varumärke som används för att bland annat skämta om Förintelsen och uttrycka kvinnohat under förespegling om ”ironisk humor”. Men när Trump blev Bannons papegoja under den alt-right-demonstrationen som slutade i mordet på en motdemonstrant i Charlottesville, på dagen för ett år sedan idag, blev det för mycket även för presidentens republikanska stödtrupper.

Likaså blev det uppenbart även för tv-tittare på Fox News att antifascister inte kunde jämställas med tungt beväpnade nazihuliganer, vars ideologi vilar på våldsutövning. När Bannon via Trump försökte introducera en ”alt-left” som de verkliga bråkstakarna resulterade det i hånskratt hos kolumnister över hela den politiska skalan utom Breitbart News. En vecka senare sparkades Bannon.

I Spion i extremhögern får vi se filmmaterial inifrån alt-right-tåget taget med Hermanssons dolda kamera. Om något bekräftar det bilden av deras naziideologiska rötter och obrutna kärlek till brutalt våld när de under konfederationens flagga, iförda tyska hjälmar från andra världskriget, marscherar med automatgevär medan de skriker att de vill bada i blod från judar och svarta. Borta är maskeraden i propra herrkostymer och pseudovetenskapligt svammel. Det här är alt-right-rörelsens rätta ansikte.

En kort tid efteråt hoppade Hermansson av sin grävande infiltration och gick ut med en rapport (se nedan). Numera bor han på skyddad adress. Steve Bannon har aviserat att han flyttar till Bryssel för att påverka de europeiska ländernas val till både de egna parlamenten och till EU. Här har han gamla kontakter med bland andra ungerska Fidesz, tyska AFD och Sverigedemokraterna. Och han vet hur en slipsten ska dras i ett socialt forum nära dig.

© Michael Tapper, 2018. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad,  nätpublicerad 2018-08-12, i tryck 2018-08-13.

Patrik Hermanssons rapport på Hope not Hate, klicka HÄR.