Blod och jord och en rasbiologiskt ordnad morgondag

Johnny (Fares Fares) är en kåkfarare som fått jobb som lastbilschaufför på det ekologiska lantbrukskollektivet Jordnära. På vägen plockar han upp sjuttonåriga Nicole (Sofia Karemyr) och hennes femtonåriga lillasyster Maria (Ylvali Rurling), två fosterbarn som ska spendera sommaren där. Jordnära är vackert, idylliskt. Ledargardet med Kent (Johan Rheborg) och Maud (Anna Björk) i spetsen verkar vid första anblicken vara hyggliga människor.

Men något är fel i den taggtrådsinhägnade och kameraövervakade lustgården utan mobiltäckning. Under den vänliga ytan finns en rasistisk jargong. Ekofilosofin vilar på grumliga idéer om tradition, renhet och ursprung. Och i gymnastiksalen drillar man de blonda och blåögda ungdomarna i fysisk perfektion, men där frodas också ett förakt för svaghet.

Partisan är en ovanlig svensk kriminalberättelse så till vida att den vågar ta sig an den nynazistiska cancer som slagit rot i Sverige och som gärna döljer sig under förskönande omskrivningar som nationalism och socialkonservatism. Under senare decennier har populära svenska romaner, film- och tv-serier i genren annars gödslat den svenska extremhögerns framgångar med katastrofsagor om ett sossemjäkigt folkhem på väg att duka under för allt från miljöengagerade terrorister till invasioner av utländsk maffia. Det enda man aldrig vågat röra vid är just det verkliga, högerextrema terroristhotet som visat sitt ansikte i Breiviks massmord och som Säpo med flera underrättelsetjänster betecknar som vår tids största fara.

Likt dagens politiska maskerad handlar Jordnära om ett maskspel, där nazismens idéer odlas medan ideologins rätta namn aldrig får nämnas. Förebilden har man hämtat från nazityska idrotts- och kulturorganisationen Kraft durch Freude (”styrka genom glädje”). Den syftade till att forma kroppen och mentaliteten för arbete, fortplantning och krig i fosterlandets tjänst.

Serien har alltså lovande premisser och är bitvis spännande. Men den hade vunnit på förtätas till halva speltiden och att skippa den fåniga, Pojkarna från Brasilien-inspirerade finalen. Nu fylls serien ut av onödiga utvikningar. Dialogen hade också behövt slipas; det blir mycket dösnack mellan varven. Bäst är de spänningsladdade scenerna mellan Rheborgs kyliga översittartyp och Fares alltmer desperata Johnny, som också han döljer sin verkliga agenda.

© Michael Tapper, 2020. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2020-08-16.

Partisan
Tv-serie i fem avsnitt på Viaplay. Sverige/USA 2020. Skapad av Amir Chamdin, Fares Fares. Regi: Amir Chamdin. Med: Fares Fares, Johan Rheborg, Sofia Karemyr, Anna Björk, Ylvali Rurling. Längd: 0.45/avsnitt.