6 points

Sverige 2004. Regi: 6_pointsAnette Winblad. Skådespelare: Sanna Carlstedt, Johanna Granström, Erica Carlsson, Niklas Engdahl. Längd: 1:25.

Svenska 6 points är en konstnärligt håglös regidebut, därtill visuellt ospännande avfilmad på digitalvideo med platt ljussättning, dålig kontrast, blek färgskala och banala bildkompositioner. Berättelsen om tre unga kvinnor – barndomsvänner från olika sociala skikt som fortfarande håller samman i 20-årsåldern – ser inledningsvis ut att kunna bli en spännande dramatisering av backlashen för det svenska jämställdhetsprojektet.

Som titeln antyder kretsar huvudpersonernas liv kring det egna utseendet och de respektive killarna. Man går på viktväktarna för att svettas över points, hänger på fik, shoppar och på kvällarna är det krogen som gäller. Ibland har man även middagar hemma. Sedvanlig avrunding på kvällen är sprit och göka. Punkt slut. Och gott och väl så, för även de mest banala vardagssituationer kan destilleras till politiskt och existentiellt guld. Det har exempelvis Whit Stillman och Lukas Moodysson demonstrerat.

Anette Winblad har tyvärr inga sådana ambitioner, det mesta stannar vid banala betraktelser om vikten av att hålla samman i vått och torrt, undvika misshandlande män och i stället uppskatta goda sådana. Sistnämnda fetischerar, inte ovanligt för svensk film, den temperamentslöse och totalt passive men pojksöte mesen till mansideal. Ytligt sett en radikal omkastning av det klassikt patriarkala kvinnoidealet, men egentligen en fatal trivialisering av hela könsrollsproblematiken till ett budskap om att ”snälla” män är lösningen på sexismen i samhället. Feminism i Mitt Livs Novell-tappning.

Det som höjer betyget för filmen är skådespelarprestationerna, som visserligen är oslipade men som demonstrerar att det finns gott om potential hos de tre centrala aktriserna med bättre manusmaterial och regissör. Särskilt Sanna Carlstedt som aspirerande fotomodell, tillika alkoholiserat kroglejon, imponerar med sitt nyansrika känsloregister. Anette Winblads karriär ser däremot mest ut som ett ämne för löpandebandsproducerad såpa-TV.

© Michael Tapper, 2004. Sydsvenska Dagbladet 2004-07-23.