Rampage: Big Meets Bigger

USA 2018. Regi: Brad Peyton. Skådespelare: Dwayne Johnson, Naomie Harris, Malin Åkerman, Jeffrey Dean Morgan. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.47.

Videospelet Rampage har blivit GMO-katastroffilm. I centrum står primatologen David Okoye (Dwayne Johnson) och hans vän/studieobjekt, den intelligenta gorillan George. Deras vänskap – och USA:s framtid – prövas emellertid när George smittas av genförändrande smittämnen framställt med hjälp av CRISPR.

Är förkortningen bekant, beror det på att den revolutionerande gensaxen CRISPR/Cas9 varit aktuell i nobelprisdiskussionerna de senaste tio åren. Inte för att filmen har annat än knäppgöksvetenskapliga ambitioner, men det är i alla fall en kul detalj.

Nå, apan muterar, växer till gigantformat och går bärsärkagång från Los Angeles till Chicago, Godzilla-stajl. På vägen ansluter två andra monstermutanter, flygande jättevargen Ralph och megakrokodilen Lizzie. Först blir det urban massförstörelse, sedan gladiatorbataljer monstren emellan. Likt japanska kaiju-filmer.

Tonen pendlar mellan skräck, komedi och drama. När syskonen Wyden (Malin Åkerman, Jake Lacy) som styr skurkbolaget bakom det militärindustriella genteknikexperimentet kliver in i handlingen bjuds det även på psykopatfars. Det är knappast en slump att de båda lånar fysiska drag och manér av barnen i presidentfamiljen Trump. Åter påminns vi om att det inte är de skräckinjagande monstren vi ska vara verkligt rädda för, utan deras skapare i mänsklig skepnad.

© Michael Tapper, 2018. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2018-04-13.