Mästerdetektiven Sherlock Gnomes

Storbritannien/USA 2018. Sherlock Gnomes. Regi: John Stevenson. Röster i originalversionen: Johnny Depp, Chiwetel Ejiofor, Emily Blunt. Svenska röster: Aksel Morisse, Andreas Rothlin Svensson, Liv Mjönes. Åldersgräns: barntillåten. Längd: 1.26.

Som sekundsnabb, göteborgsk ordvits eller minuten lång sketch om en mordgåta på en trädgårdstomtemässa hade Mästerdetektiven Sherlock Gnomes möjligen kunnat varit underhållande. I en halvannan timme lång barnfilm med animerade porslinsfigurer i ett stendött mysterium om kidnappade trädgårdstomtar blir det bara ett dåligt skämt uttänjt bortom all bristningsgräns med en kilometer, minst. Om filmen har något som talar till dess fördel, så är det att den kan förses med en sömngaranti även för den mest trilskande av illbattingar.

Elton Johns Rocket Pictures har producerat. Följaktligen serveras vi en lång hitparad, varav ingen låt har något särskilt med filmens handling att göra. Den enda på Sir Eltons meritlista som med fördel hade kunnat fogas in, givet handlingen, är ”Empty Garden”. Och den är inte inkluderad.

Det mest häpnadsväckande är att det krävts fyra (4!) mästerhjärnor för att tota ihop en story som ser ut att ha hämtats från baksidan på ett flingpaket. Och en armé animatörer som under ett års tid stått ut med att iscensätta pekoralet.  Animationsgenrens svar på Sean Banan inuti Seanfrika. En förolämpning mot alla anständiga krav på underhållning, oavsett ålder.

© Michael Tapper, 2018. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2018-04-20.