Eldprovet

Frankrike 2017. Le Brio. Regi: Yvan Attal. Skådespelare: Daniel Auteuil, Camélia Jordana, Yasin Houicha, Nozha Khouadra. Åldersgräns: Barntillåten. Längd: 1.31.

Juridikstudenten Neïla Salah (Camélia Jordana) från invandrartäta Paris-förorten Créteil kommer för sent till sin första föreläsning och hånas med rasistiska gliringar av lektorn Pierre Mazard (Daniel Ateuil). Pierre drar på sig ännu en i en lång rad av anmälningar för olämpligt uppförande men får en sista chans av universitetets disciplinnämnd: Han ska coacha Neïla inför de franska universitetens årliga tävling i retorik.

Eldprovet är ett försök att upprepa framgången för En oväntad vänskap (Intouchables, 2011). En betongförortsbo med invandrarbakgrund krockar med en skeptisk – i det här fallet öppet rasistisk – etnisk fransman, men de försonas i ömsesidig respekt för varandra och kärlek till Frankrike.

Storyn har en viktig poäng: rasism och högerextremism vinner på härskartekniker. Men den förlorar sig i en så programmatisk händelseutveckling att berättandet blir budskapets värsta fiende. Det blir inte trovärdigt, trots att filmen bärs upp av en skådespelarveteran (Auteuil) och en charmig nykomling (Jordana) i huvudrollerna.

Vägen mot det lättköpta slutet går alltför snabbt från minerad hinderbana till puttrig mysfest. Rasismen som samhällsfenomen kompliceras aldrig. Därför har filmen inte heller någonting att lägga till den aktuella samhällsdebatt som den utger sig för att adressera.

© Michael Tapper, 2018. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2018-03-23.