12 Strong

USA 2018. Regi: Nicolai Fuglsig. Skådespelare: Chris Hemsworth, Michael Shannon, Michael Peña. Åldersgräns: 15 år. Längd: 2.10.

Med militärt stöd och manusredigering av den amerikanska försvarsmakten har 12 Strong blivit ett enfaldigt propagandanummer med drag av De gröna baskrarna (The Green Berets, 1968) och John Fords kavallerivästernfilmer. Titelpersonerna är en hästburen amerikansk elitstyrka på straffexpedition mot Al Quaida strax efter attentatet mot World Trade Center den 11 september 2001. I stället för indianer lurar blodtörstiga och tungt beväpnade talibaner bakom klipporna i det vilda Afghanistan, gestaltat av New Mexico.

Världens största militärmakt framställs som en underdog men vinnare mot alla odds av pur mannakraft, mod och moralisk överlägsenhet under pojkbandssnygge befälhavaren Mitch (Chris Hemsworth). Skildringen spelar på enkla motbilder av snälla amerikaner som ger godis och mat till ociviliserade men tacksamma barn och grymma talibaner som mördar kvinnor och flickor för att de har gått i skolan.

När Clint Eastwood spelade in Örnnästet (Where Eagles Dare, 1968) undrade han varför andra världskriget hade varat så länge. I filmen kunde han ju med lätthet döda hundratals nazister bara på en natt. Motsvarande måste en amerikansk publik fråga sig inför 12 Strong. Talibaner dör som på ett smatterband inför amerikanska kulkärvar medan talibanerna i gengäld skjuter som krattor. Ändå är USA, nu 17 år senare, fortfarande kvar i Afghanistan för att kriga mot talibanerna.

© Michael Tapper, 2018. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2018-03-09