Ett CIA-fall för filmdetektiven Errol Morris

”Wormwood”, på svenska: ”Malört”, är Bibelns stjärna som på Yttersta Dagen störtar till jorden för att förgifta vattendragen. Det är också den mångbottnade titeln på årets bästa thriller, Errol Morris (The Fog of War, 2003) dokumentärserie om CIA:s hemliga MKUltra-program under 1950-talet för att med droger som LSD påverka och helst ta kontroll över det mänskliga psyket. När experimenten avslöjades 1975 skrevs det grävande reportage, som också handlade om de försökspersoner som fått sina liv förstörda.

Ett offer för MKUltra var svenskättade kemiforskaren Frank Olson. I november 1953 dog han efter ett fall från tionde våningen i ett hotell i New York. Hans död förklarades då som en olyckshändelse, kanske självmord. Nu skylldes orsaken på LSD-effekten: svår depression och paranoida vanföreställningar. President Ford pudlade offentligt och utverkade skadestånd till Olsons familj. MKUltra gled över i populärkulturell myt, senast i STRANGER THINGS.

Fallet avslutat, trodde alla. Utom Eric Olson, Franks son, som bara såg en ny rökridå läggas ut. I fyrtiotvå år har han fortsatt undersökningarna, anlitat jurister och rättsläkare som hittat felaktigheter i CIA-dokument och obduktionsprotokoll. Men inget tillräckligt för att öppna polisutredningen igen.

Errol Morris använder sin högst originella berättarteknik för att lägga ett fascinerande deckarpussel med hjälp av intervjuer, scener där skådespelare används för att rekonstruera vittnesmål och dokument och associativa klipp ur kända filmer, som ALLA PRESIDENTENS MÄN (All the President’s Men, 1976), Laurence Oliviers Hamlet (1948) och, förstås, paranoiathrillern HJÄRNTVÄTTAD (The Manchurian Candidate, 1962).

Fram träder en skrämmande bild av CIA som en organisation utanför lagens råmärken. Med stöd av 1950-talets antikommunistiska fantasier om att Sovjetunionen och Kina systematiskt hjärntvättade sina amerikanska fångar i Koreakriget, fick man frikort att bedriva experiment som skulle hålla jämna steg med fienden. Framgångarna uteblev samtidigt som det mänskliga priset för försökspersonerna blev stort.

Skandal nog, kan man tycka. Men bakom den finns det kanske en ännu obehagligare förklaring till Frank Olsons död, en som har att göra med hans forskning om biologiska och kemiska vapen och de samvetskval som drev honom att begära avsked. Att kliva av från ett hemligt CIA-projekt under dåtidens spionkrig var en omöjlighet, förklarar den mångfaldigt prisbelönta grävreportern Seymour Hersh. Snarare blev Olson föremål för ”andra åtgärder”.

Wormwood är en modern Hitchcock-thriller som demaskerar en officiell lögn bara för att upptäcka flera lager nya masker under den första. Serien är också ett gripande porträtt av mannen som offrar sitt liv och sin karriär för att gå till botten med ett familjetrauma. En tragisk historia med bitter eftersmak av malört, men också en av årets stora tv-upplevelser.

© Michael Tapper, 2017. Sydsvenska Dagbladet och Helsingborgs Dagblad 2017-12-22.

Wormwood
Tv-serie i sex avsnitt på Netflix. Regi: Errol Morris. Medverkande: Eric Olson, Seymour Hersh, James Starrs. Skådespelare: Peter Sarsgaard, Tim Blake Nelson, Bob Balaban. Längd: 40–48 min./avsnitt. Premiär: 2017-12-15.